• diputats-Congres-ALBERTO-DI-LOLLI_ARAIMA20140408_0212_5

  NO a la petició del Parlament de Catalunya

  El presidente Mariano Rajoy ha participat en la sessió del 8 d’abril al Congreso de los Diputados español, després de la presentació feta pel tres diputats del Parlament de Catalunya.

  El tema és la petició de la transferència del poder per convocar la consulta a Catalunya, la consulta pel Dret a Decidir, una petició del Parlament de Catalunya.

  Com era previsible, s´hi ha negat, segueix amb el raonament que la consulta és il.legal per anticonstitucional i que atenta contra els drets fonamentals de l’Estat espanyol, la petició al Congreso és perdre el temps, però està obert al diàleg dintre els límits de la Constitució. Res de nou.

  Una llàstima d’oportunitat perduda per part de l’actual govern espanyol.  L’excusa de que la Constitució del 1978  no ho permet ja no és vigent després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya. El president Rajoy prefereix seguir amb els seus raonaments de negació a les aspiracions del poble de Catalunya. Ha tornat a dir que estima Catalunya però la realitat del seu govern és que esta recentralitzant competències cedides a la Generalitat. Diu que ofereix diàleg però no presenta cap proposta.

  El cap de l’oposició, Alfredo Perez Rubalcaba, com a secretari general dels socialistes, PSOE i PSC, també ens nega el dret perque no podem decidir sobre la separació de Catalunya només els catalans, ja que afecta a tots els espanyols i ho tindríen que decidir tots els afectats. Argumenta que ja tenim moltes competències, que Espanya és plural i ells així ho accepten i està obert a canviar la Constitució.

  Ha parlat de que la sentència del Tribunal Constitucional que va tumbar l’Estatut i equivocades campanyes polítiques, aludint a les del PP de recollida firmes i demanant boicot, han donat peu al sentiment de decepció i rebuitg a Catalunya.

  El senyor Perez Rubalcaba veu que hi ha un problema i esta a favor de millorar el finançament i buscar còm solucionar l’encaix de Catalunya a Espanya buscant nous acords. Ha defensat l’estat de les autonòmies contra les polítiques recentralitzadores del govern central. Accepta la legitimitat dels greuges del Parlament i demana una reforma de la Constitució, més federal, on quedin reflectides les singularitats de Catalunya.

  De la presentació de la proposta a  la votació han passat set hores:

  -299 vots contraris de PP, PSOE, UPyD, Foro Asturias i UPN

  – 47 vots a favor, CiU, ERC, ICV, Chunta Aragonesista, Compromís, BNG, Amaiur, PNB, Geroa Bai i Nova Canaria

  – 1 abstenció, la diputada de Coalición Canaria.

  Avui s’ha complert un tràmit en el procés sobiranista de Catalunya. Ara cal seguir amb la promulgació d’una llei de consultes al Parlament de Catalunya i donar així legalitat a la convocada pel proper 9N. El Tribunal Constitucional no va derogar l’article de l’Estatut vigent que ho permet.

  Endavant!

   

Leave a reply.